rdgkagyl
Hozzvalk 4 szemlyre: Fejenknt 12 db kagyl (ha ftel), 30 dkg pontytej, 2 dkg vaj, 2 dkg reszelt sajt, zsemlemorzsa, s, cayen bors. A madeira mrtshoz fl kg zldsg (srgarpa, fehrrpa, zeller), borj vagy marhacsont, 5 dkg fstlt szalonna, 2-3 kockacukor, 1-2 kanl paradicsompr, 4-5 szem fekete bors, 1 dl madeira bor, vagy 0.5 dl konyak, 1 szegfszeg, 1 mokkskanl trtt fahj.
A kagyl hst s a pontytejet ss vzben megfzzk, kockra vgjuk, kivajazott fl-kagylkba tesszk, madeiramrtssal lentjk, sajttal, vajjal, zsemlemorzsval meghintve forr stben tstjk. A mrtst akkor egyszer elkszteni, ha van hozz barna alapl, mert a madeira borral vagy konyakkal, illetve trtt szegfszeggel s fahjjal tforralva mr kszen is van. Az alapl elksztse bonyolultabb dolog, Ehhez a karikra vgott zldsget, a csontot s a darab szalonnt stben egy kicsit tstjk, lentjk alla a szalonnbl kiolvadt zsrt, forr vizet ntnk r, s most mr fent a tzhelyen felforraljuk, megszzuk, 4-5 szem borsot tesznk bele, s lass tzn legalbb 2-2.5 rt fzzk. Kzben zsrban megpirtjuk a kockacukrot, lisztet hozzadva rntst ksztnk, csontlvel felntjk, hozzadjuk a paradicsomprt, visszantjk az egszet a zldsges csontokra, s tovbb fzzk. Leszrjk a zldsget, a lbe passzrozzuk, s adhatunk hozz kevs vrsbort is. Ezzel ksz a barnamrts, amit a fent mr lert mdon csak tovbb kell fszerezni, s mg egyszer kiforralni.
|