Sok régi írásból világosan kitetszik, hogy a füstölők szerte a világon a vallásos és mágikus szertartások szerves részét képezték. A régiek hittek abban, hogy bizonyos illatok vonzzák a jó, illetve taszítják a rossz szellemeket. Füstölőt (tömjént) nem csak azért égettek, hogy az Istennek szentelt helyet megtisztítsák, hanem azért is, hogy az égő áldozatok átható szagát elnyomják.
Ősi hiedelem az is, hogy a füstölő felemelkedő füstje felviszi a könyörgést az égbe, az istenekhez. Ugyanez a hiedelem kapcsolódik az amerikai indián törzsek között ismert békepipa szertartáshoz. Az indián békepipa szertartás füstölő-égető rituálénak számít, mivel a dohányba gyakran kevertek különféle növényeket.
Ezenkívül a füstölő segít megteremteni az elmélyült meditációhoz vagy az ájtatos imához leginkább megfelelő légkört.
A következő füstölőreceptekhez bizonyos folyékony összetevőket dramban adom meg, ezeket a következő átváltó táblázattal számíthatják át:
0,125 uncia=1 dram=0,5 teáskanál+0,125 teáskanál
0,25 uncia=2 dram=0,5 evőkanál
0,5 uncia=4 dram=1 evőkanál
0,75 uncia=6 dram= 1 evőkanál+0,5 evőkanál
1 uncia=8 dram=2 evőkanál
(1 uncia=30ml)
Az itt megadott füstölőket a hagyományos módon: füstölőedénybe tett izzó faszénen égették el. Mikor a hozzávalókat elkeverjük, a kemény hozzávalókat mozsárban zúzzuk apróra. A folyékony összetevőket keverjük el, majd oldjuk fel bennük salétromot. A folyékony hozzávalókat lassan öntsük az összezúzott növényekre. Öntsük fémserpenyőbe vagy műanyag tárolóedénybe, majd az egészet hagyjuk fél-egy óra alatt kiszáradni. Ha megszáradt a keverék, egyszerűen morzsoljuk össze, és máris elkészült a füstölőnk.
BENZOINTINKTURA: A következő receptek gyakran tartalmaznak benzointinkturát. Ezt saját magunk is elkészíthetjük a következő módon: 6 dkg benzoegyantát törjünk porrá, adjunk hozzá 1,2 dl vizet és 1,6 dl alkoholt. A keveréket tartsuk légmentesen záródó edénybe, naponta rázzuk össze. Aki akar, tehet hozzá egy teáskanálnyi glicerint. Két hét után a folyadékot szűrjük üvegbe.
|