Boszorknykifli
Hozzvalk: 1 kg liszt, 5 dkg leszt, 6 dl tej, 2 dl olaj, 1 tojs, 2 teskanl s, 4 evkanl cukor
A tltelkhez: 30 dkg fstlt sonka, 10 dkg trappista sajt, 10 dkg vaj, tejfl, bors, mustr
Az lesztt felfuttatjuk 2 dl tejben, majd hozzkeverjk az egy kg liszthez. A 2 dl olajjal s a maradk tejjel, a sval, a cukorral simra dolgozzuk, majd hagyjuk megkelni a tsztt.
Mg a tszta kel, elksztjk a tltelket:
A fstlt sonkt ledarljuk, a sajtot lereszeljk, a vajat megolvasztjuk. sszekeverjk a hozzvalkat, ha zlsnknek megfelel, akkor betesszk a fagyasztba, hogy j kemny legyen.
Ha megkelt a tszta, 12 egyenl rszre osztjuk, ezeket mind tgyrjuk, s kerekre nyjtjuk. (krlbell, mint egy lapostnyr). A kerek tsztt 8 egyenl cikkre vgjuk. A kerek rszkbe egy kis tltelket tesznk. Kifli alakra tekerjk ssze, tepsiben megkelesztjk, a tetejt megkenjk tojssal.
Ebbl a mennyisgbl 96 db kifli kszl.
Forr stben zsrozott, lisztezett tepsiben stjk pirosra.
|