Boszorkánykifli
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 6 dl tej, 2 dl olaj, 1 tojás, 2 teáskanál só, 4 evőkanál cukor
A töltelékhez: 30 dkg füstölt sonka, 10 dkg trappista sajt, 10 dkg vaj, tejföl, bors, mustár
Az élesztőt felfuttatjuk 2 dl tejben, majd hozzákeverjük az egy kg liszthez. A 2 dl olajjal és a maradék tejjel, a sóval, a cukorral simára dolgozzuk, majd hagyjuk megkelni a tésztát.
Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket:
A füstölt sonkát ledaráljuk, a sajtot lereszeljük, a vajat megolvasztjuk. összekeverjük a hozzávalókat, ha ízlésünknek megfelel, akkor betesszük a fagyasztóba, hogy jó kemény legyen.
Ha megkelt a tészta, 12 egyenlő részre osztjuk, ezeket mind átgyúrjuk, és kerekre nyújtjuk. (körülbelül, mint egy lapostányér). A kerek tésztát 8 egyenlő cikkre vágjuk. A kerek részükbe egy kis tölteléket teszünk. Kifli alakúra tekerjük össze, tepsiben megkelesztjük, a tetejét megkenjük tojással.
Ebbôl a mennyiségből 96 db kifli készül.
Forró sütőben zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük pirosra.
|